De juiste kleur voor je website

IT-ers kunnen vaak heel perfectionistisch overkomen. Zij proberen de software te evenaren en kunnen in handelen heel strak overkomen. Bijna autistisch zou je kunnen zeggen, maar je kunt ook stellen dat IT niet zonder een stukje autisme kan. Software moet zijn werk doen: het is fout (een nul), of het is goed (een één) en zo zijn vaak de medewerkers ingesteld die met hard- en software vanuit hun beroep werken.

Ik word er als (on)evenwichtige Weegschaal wel eens moe van, maar ik geef er zelf ook graag aan toe: de drang naar alles om perfect maken binnen een software-pakket, of zoals in dit bericht: binnen een enkele website. Je ziet bijvoorbeeld van de WordPress lay-0ut op de Home-page een kader en een rechthoek, waarbij twee kleuren opvallen: #A873EF en #FF9A9A. Dit zijn hexadecimale kleurencodes. Binnen Word heb je daar niks aan.

En er is nu dus een converter nodig die deze waarden om kan zetten in de bekende RGB-waarden. En deze kun je binnen Word weer gebruiken voor het maken van een bepaalde afbeelding in twee kleuren, die exact overkomen met de hoofdkleuren op de Home-page. Wat een gedoe hè?! Maar het is uiteindelijk gelukt, want veel is immers ‘online’ mogelijk.

Uploaden plaatje voor het bepalen van de kleurcodes. Klik hier
Converteren van de gevonden hexadecimale waarden. Klik hier

Die website waar laatstgenoemde link naartoe verwijst is overigens wel grappig in functionaliteit: je typt een hexadecimale waarde in (ff9a9a, hoofdletters zijn niet nodig) en gelijk verandert de achtergrondkleur in die geconverteerde RGB-waarden 255, 154 en 154.

Active in ICT