Exif verwijderen

U denkt ‘mooi plaatje’, ik denk ‘vergeten exif te verwijderen’. Vervolgens denkt u weer wat ‘EXIF’ nu weer precies is. EXIF is een afkorting voor ‘Exchangeable image file format’ en is ontworpen door de Japan Electronic Industry Development Association. De naam zegt zoals u ziet eigenlijk niet wat het precies is. Eenvoudig gezegd is EXIF een stukje extra informatie (metadata) dat wordt opgeslagen in de foto’s die u maakt in JPEG, TIFF of RAW-formaat. Bij de extra informatie die wordt opgeslagen moet u denken aan de datum en tijd waarop de foto gemaakt is, het merk en model van de camera en de GPS-gegevens zoals de breedtegraad en lengtegraad. Verder worden ook de camera instellingen opgeslagen zoals de sluitertijd, diafragma-getal, en brandpuntafstand, etc. Online Exif verwijderen kan met behulp van deze site VerExif. Het uploaden van een fotobestand gaat snel en gemakkelijk en vervolgens klikt u op de knop ‘Remove Exif’ en de download vindt gelijk plaats.

Op de afbeelding ziet u een deel van het Exit-bestand van deze kleine afbeelding. Het neemt vaak ook onnodig ruimte in beslag: internet staat werkelijk vol met overbodige informatie. Het boeit werkelijk niemand dat ik de foto van het (Apple) toetsenbord met een Samsung heb gemaakt, waarbij het ISO-getal 8000 was en dat er geen flash is gebruikt. Dus weg met die onnodige data.

Ik geef het toe: normaal gesproken sta je er helemaal niet bij stil welke gegevens je allemaal upload bij het actualiseren van een website. Maar met minder data kunt u toch hetzelfde beeld scheppen.

Active in ICT Photography
Tags: ,