Niet knoeien met harde schijven

Harde schijven zijn prachtige dingen en de capaciteit is in vergelijking met 30 jaar geleden met een factor 10.000 vermenigvuldigd. De prijs is daarmee omgekeerd evenredig gekelderd. De Wet van Gordon Moore (1965) houdt in dat de beschikbare capaciteit elke twee jaar zou verdubbelen. Tegenwoordig wordt die snelheid niet meer gehaald, hoewel SSD in vergelijking met een conventionele harde schijf een wonder der techniek genoemd mag worden.

Mocht een schijf defect raken, probeer dan met speciale software de schijf te benaderen, maar ga nooit zelf klooien met het inwendige van zo’n ding. Die fout heb ik ooit gedaan en raad ik niemand aan. Als ik er aan terugdenk, denderen spijtgevoelens door mijn hoofd. Duizenden foto’s zijn verloren gegaan. Er zijn zeer speciale bedrijven die de hardware van een schijf wel kunnen corrigeren en uiteindelijk de schijf benaderen, waarna een echte backup kan plaatsvinden.

Er zijn verschillend Recovery bedrijven te vinden in The States. Bij mijn weten is er niemand op het eiland die de kennis en de spullen bezit om een echt gecrashte schijf te kunnen lezen. Dus opsturen naar veelal Miami of verder kan een ‘uit de brand’ betekenen. En daarna ga je natuurlijk een backup plan opstellen wat waterdicht is. In de cloud opslaan met een lokale backup (bij ontbreken internet kun je nog steeds bij je bestanden) is niet alleen zinvol, maar ook een must.

Active in ICT Photography