Bonafide elektricien, een prutser

‘Paappp, het water is koud!!’ krijg je op een dag te horen. De klacht komt duidelijk vanuit de badkamer, waar op dat moment mijn jongste dochter zich bevindt. En ineens denk ik aan gisteravond toen het afwaswater zo half lauw was. ‘Eline, ik ga kijken wat ik doen kan’. Standaard routine is natuurlijk de zekeringenkast, verstopt in het wasmachine-hok. Er blijkt iets aan de hand te zijn: een aardlekschakelaars staat uit. Het betreft de groep waar de boiler is aangesloten. Zoiets speelde zich dus twee jaar geleden af in huize Grote Berg.

In 2012 kwam een bonafide (?) bedrijfje snel een paar airco’s aansluiten en daarbij sloten ze ook nog even vlot de 80 liter boiler aan. Ik vond het toen allemaal best; ik had er geen omkijken naar. Nadien vond ik het toch wel raar dat de elektrische bedrading van de airco-units aan de buitenzijde met lasdoppen aan de toevoerdraad ‘geknoopt’ was. Het monteren van een waterdichte lasdoos (volgens IP66) was blijkbaar teveel moeite, of er moest gedacht zijn dat het zelden regent op dushi Curaçao. Jaren later bleek er een lekstroom te zijn (wat Eco Energy niet vond), gemeten door de SMA-unit van de zonnepanelen. 1 en 1 is 2 en ik monteerde een echte doos en knoopte alles volgens NEN 1010 en IP 66 aan elkaar. Geen lekstroom meer gezien!

Terug naar die boiler. Het ding kreeg 220 volt voor zijn kiezen en ik trok de voedingsstekker los. Één van de pennen bleef achter in het stopcontact. De spanning was er toch al van af en met een tang trok ik de pen uit het stopcontact. Stekker opengemaakt, draad ingekort en secuur vastgezet op de pennen van een nieuwe stekker. Testen, oude stekker weggooien en klaar. Het koper was dus niet nauwkeurig vastgemaakt aan de pennen. Schroeven onvoldoende aangedraaid? Draad onvoldoende gestript? Wie het weet mag het zeggen. Ik vond het in ieder geval gepruts van een elektricien. Heeft u ook zo’n klus voor mij? Bel me dan op 6799552 (WhatsApp ook mogelijk) en ik kom zo snel mogelijk bij u langs.

Installeren