Macro als uitdaging

macroMacrofotografie behelst (of streeft naar) het maken van foto’s waarbij de verhouding werkelijkheid / sensorgrootte minimaal 1 op 1 is. Dan lijkt uw camera ineens op een ‘vergrotingsapparaat’ oftewel een microscoop. De gefotografeerde kakkerlak ‘ligt’ ineens in de ware-grootte-verhouding op uw sensor en dat geeft een vernieuwde kijk op fotografie. U kunt nu de haartjes op de poten tellen en denken: blehhh!

Op dit terrein fotograferen leidt tot verrassende effecten, want de dichtbij-wereld is die van details en vooral close-up. Ineens duik je de diepte in van een in bloei staande cactus, of een zojuist gedode kakkerlak. Ik heb een Canon macrolens 60mm 1:1 en dat objectief ga ik eens vaker gebruiken. Ook bij de zakelijke fotografie mag een macro-opname niet ontbreken, hoewel het nut niet altijd gezien wordt.

Ook op Curaçao kent men prachtige ‘macro-terreinen’, zoals de structuur van dood koraal(steen), of de gevarieerde vlinderverzameling, of prachtige bloeiende planten, zoals de bromelia.

Photography