Betonnen barblad

Enige jaren geleden opperden mijn dochters het idee om een gecombineerd ‘object’ achterin de tuin te realiseren. Het zou een bar annex barbecue moeten worden en ik bedacht er nog een tuindouche bij (aan de achterzijde). Daarbij zou het afvalwater via een simpele constructie afgevoerd gaan worden naar een langwerpig perceel vol met planten.

En zo geschiede. De bouw was zeer gevarieerd te noemen, want ik moest: beton storten, metselen van ‘blokkies’, houten constructie bedenken voor palapa-bladeren, pleisteren van muren, betegelen van het douche-gedeelte, tegels voegen, afvoer realiseren, elektriciteit (voor koelkast en dergelijke) aansluiten en geen houten, maar een betonnen barblad maken.

Hout is natuurlijk prachtig materiaal, maar beton is bijzonder duurzaam. En bovenal erg goedkoop te realiseren. Ik overtuigde mijn dochters dat beton een fraaiere oplossing is voor het barblad wat haaks op het keukendeel kwam, in plaats van een houten plaat. Bekisting maken, veel ijzer er in en dan beton storten. Afvlakken, schuren en schilderen.

Ohh en de kolom van het blad had ik al gemaakt van… koraalstenen. Samen met sterke mortelspecie en betonijzer realiseerde ik vlot een sterke kolom, waarop het gegarandeerd zware betonnen blad op kon rusten. Het resultaat is prachtig geworden en we kunnen daar nu heerlijk zitten in de schaduw chillen. Er hangt wel een behoorlijk kostenplaatje aan het geheel, maar dat mag de pret niet drukken!

Working